Posts

Showing posts from 2015

It's your birthday ! =) (Special dedication)

Image
assalamualaikum

You can be friends with 1000 people, but you can't have friendships that accept as you are with 1000 people. 
There are a lot of friends. But the real friends you can count on your own only. The real friends that can accept yourself without prejudice , accept all your flaws and they are the nearest person after your family. Real friends will always with you in no matter what situation, through your upside down, laugh with you, cry with you, crazy with you and share all together. 
A lot of people will laugh together with us, but, only a certain people will cry with us, give morale support, nagging to us. That's called FRIENDSHIPS
Hey girl @sallysamsaiman , today is your big day. Your birthday. Happy birthday my dear another half. May Allah bless you always and happy always. Thanks because always being there for me. Through my upside down. I pray that Allah will ease all your plans and in shaa Allah everything will be fine. Hey, I ❤ u.. Taking care. 💋💋💋 #bf…

My super duper awesome family

Image
assalamualaikum.
bagi syifa, family adalah segala-galanya. dalam apa-apa sekalipun, memang family comes first. sapa yang kacau family syifa, memang syifa akan lawan balik la kan. syifa tak boleh nak tengok sapa-sapa yang berani buli family syifa.
family syifa family kecil saja. walau apa yang berlaku sekalipun, syifa tetap sayangkan family syifa. gaduh la pi mana sekalipun, air yang dicincang takkan putus kan? sapa lah tak pernah gaduh adik-beradik kan? haha :D syifa dengan adik memang selalu gaduh. tapi nanti masing-masing baik balik. sebab mana boleh gaduh lama-lama. adik tinggal sorang tu ja la. rindu arwah adik ika dan arwah ayah. almost dua tahun arwah adik dan almost 14 tahun arwah ayah tinggalkan kami. alfatihah.



Rejoice with your family in the beautiful land of life! ~Albert Einstein


The family. We were a strange little band of characters trudging through life sharing diseases and toothpaste, coveting one another’s desserts, hiding shampoo, borrowing money, locking each other o…

Langit tak selalunya cerah.

Image
Assalamualaikum
Langit tak selalunya cerah. ALLAH akan turunkan hujan terlebih dahulu sebelum keluarkan pelangi. Pelangi yang boleh membuatkan semua orang tersenyum apabila melihatnya. Itulah lumrah kehidupan. ALLAH takkan uji hambaNya jika hambaNya tak mampu nak menghadapinya. 
Minggu lepas, something bad happen to me. Subhana-ALLAH hanya ALLAH yang tahu macam mana perasaan ini. Semua orang boleh marah, semua orang boleh cakap "awat senang sangat hang percaya cakap orang?", "awak hang bodoh sangat p ikut?". Tapi, adakah mereka berada di tempat aku? hmm. payah. Apa perasaan anda bila tetiba strangers approach suruh koyak coupon then suddenly sneak in inside your car? Panic? Yes of course! At that time, memang aku panic sampai tak taw nak cakap apa. And aku just mampu istighfar ja dan ikut ja apa mereka suruh. Dalam hati memang pikiaq macam-macam. 
Takut. Sapa tak takut kan? Perempuan bila dia sorang-sorang, memang dia takkan jadi berani. hmm. that happen to me. Bil…

From KOREA to KUALA LUMPUR : Pelicana Chicken ( Ayam Goreng Korea @ Yangnyeom Chicken)

Image
assalamualaikum 
Syifa mana minat sangat makanan korea semua neh. Kalau bab-bab makan @ food hunting, si Sally lah selalu bawa Syifa pegi makan. Sebelum neh dia bawa makan kat KyoChon. Mula-mula memang takut tak sedap or lebih tepat sekali takut tekak yang tak boleh terima. HAHA. Biasalah bila tekak anak melayu neh, mana boleh makan benda pelik-pelik. 

Pastu, Sally bawa pulak Syifa pegi makan dekat Pelicana Chicken yang dekat Atria Shopping Gallery. Dengar kata Pelicana Chicken neh dah hampir 33 tahun dalam industri neh sejak 1982. WOW! lamanya. So, sekarang Pelicana Chicken dah ada dekat Malaysia. Yeah! haaa.. Sebab tu lah katanya "From KOREA to KUALA LUMPUR" . Bagi sesiapa yang berminat makanan korea neh, boleh lah cuba Pelicana Chicken pulakk.. SEDAP! dan design kat restauran tu pun chill je, tak berat sangat. Syifa suka! :)

Waktu kami pegi tempoh hari, Pelicana Chicken ada perkenalkan satu menu terbaru mereka iaitu Pelicana Garlic YangNyeom. YangNyeom adalah ayam yang b…

The Story 2015

Image
Assalamualaikum
”The Story” MenampilkanIndividu Berpengaruh Berkongsi Pengalaman dan Perjalanan Hidup Dato’ Siti Nurhaliza Tarudin, Datuk Kamarudin Meranun dan Tun Dr Mahathir Mohamad memberikan inspirasi kepada rakyat Malaysia melalui pengalaman dan perjalanan hidup mereka Cyberjaya, 16 September 2015 – Tiga figura hebat tanah air telah dikumpulkanpada satu pentas yang sama untuk berkongsi pengalaman dan perjalanan hidup mereka di dalam “The Story”. Pengajuran sulung majlis ini menampilkan tiga individu yang disegani di dalam lapangan masing-masing iaitu:
Dato Siti Nurhaliza Tarudin
Datuk Kamarudin Meranun
Tun Dr Mahathir Mohamad
The Story merupakan sebuah majlis yang dianjurkan bagi memberi inspirasi buat  rakyat Malaysia yang berbilang kaum terutamanya generasi muda untuk berusaha dan berjaya dalam bidang yang ingin mereka diceburi.

The Story adalah sebuah insiatif olehGenerasi Bersatu Malaysia (GBM), sebuah organisasi yang ditubuhkan untuk membantu pembangunan belia di Malaysia dengan m…

September

Image
assalamualaikum 

apa yang berlaku semestinya ada hikmah disebaliknya. ALLAH S.W.T takkan uji hambanya jika hambaNya tak mampu nak hadapi segala ujian atau cabaran yang diberi. dalam kehidupan ini, jika kita tidak di uji oleh ALLAH sama ada dari segi mental atau fizikal, kita takkan pernah belajar. 
belajar dari pengalaman adalah perkara yang terbaik. ini kerana, melalui pengalaman kita tidak akan ulangi lagi perkara yang salah jika ingin mendapat kehidupan yang lebih baik. tapi, manusia mana pernah lari dari tak melakukan kesalahan. tak semestinya pabila membuat satu kesalahan kita terus belajar. setiap manusia berbeza. ada yang melakukan kesalahan banyak kali baru mereka akan belajar dari kesilapan mereka itu. 
manusia akan berubah. sama ada dari segi kebaikan atau keburukan. keadaan persekitaran manusia akan membuatkan manusia itu berubah. ingat lagi pesanan dari mama syifa, "berkawan dengan orang baik, kita akan jadi baik. berkawan dengan orang jahat, kita akan jadi jahat&quo…

Assalamualaikum

assalamualaikum. 
setelah sekian lama menyepi. sudah setahun blog ini terbiar. sudah tiada idea nak update apa-apa di blog. dah macam tak ada mood dah. dah tak reti nak bercerita. tapi, disebabkan semangat dan asakkan dari my doraemon cik Sally Samsaiman. Marilah kita buka buku baru. Semangat baru dan cerita baru. In shaa Allah Syifa' berusaha dan rajin untuk meng-update blog ya. :)

Buka buku baru, kena belajar dari bawah kembali. kena belajar dari sifu cik Sally neh. hee :)
mohon sokongan dari semua. hee :) Salam perkenalan.